Ponos BiH
5.3k

Novi uspjeh Zeničanke Melike Lošić: Postala regionalna finalistica svjetske naučne olimpijade

Piše: E. M.
Nadarena Zeničanka Melika Lošić je regionalna finalistica Google science fair takmičenja projekata, najvećeg takvog tipa u svijetu, a njen projekat je izabran kao jedan od najboljih u Evropi.
Kroz svoj projekat Melika je ponudila pojednostavljen pristup detekciji oštećenja u cijevima. Ovaj pristup ima niz prednosti u odnosu na standardni pristup što se ogleda u brzini dobijanja rezultata, prethodnih priprema i obradi termograma.

U razgovoru za Klix.ba Lošić je kazala da je ovo svjetska naučna olimpijada gdje takmičari iz svih zemalja svijeta šalju svoje radove, a brojka prelazi nekoliko hiljada naučnih radova.

"Prijavila sam se putem aplikacije na internetu kao i hiljadu drugih takmičara iz cijelog svijeta. Sudije na ovom takmičenju su ugledni naučnici NASA-e te zaposlenici Centralne kompanije Google, Lego, utjecajni naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, National Geographica i Scientific Americana, urednica magazina Nature Magazine, profesori na prestižnim inverzitetima i drugi. Ukratko rečeno, moj projekat se bavi detekcijama oštećenja uz pomoć infracrevene termografije, i unaprijeđena je verzija mog već prethodno rađenog projekta", kazala je Lošić.

Dodala je da je na projektu radila oko godinu i po, a da je s njim postala regionalna finalistica za područje Evrope, Afrike i Bliskog Istoka. Iz cijelog svijeta je odbrano stotinu najboljih naučnih radova, a postoji mogućnost da bude odabrana i među top 20 koji kasnije odlaze na finalnu rundu u centralu kompanije Google u Silikonskoj dolini u SAD-u gdje može osvojiti vrijedne nagrade i upoznati naučnu elitu.

"Jako sam sretna zbog ovog rezultata jer se radi o jako prestižnoj olimpijadi koja okuplja najbolje mlade naučnike iz cijelog svijeta. Ovaj uspjeh mi zapravo pokazuje da se moj rad isplatio i daje mi opću sliku gdje sam ja u svjetskom poretku mladih naučnika. Moj sam je oduvijek bio da moj rad bude pregledan i uvažen od strane naučnika iz NASE, Google-a i drugih izvanrednih stručnjaka i još uvijek ne mogu vjerovati da sam ovo postigla. Ali moj rad je i pouka da se nikada ne treba predati i da sve možete učiniti ako imate volje. Naime, ostali takmičari iz Japana, SAD-a i drugih zemalja su imali veću podršku i lakše došli do opreme dok u BiH to nije nimalo jako i potrebna je snažna volja i rad", dodala je Lošić.

Još uvijek nije donijela odluku o daljem školovanju, da li će to biti u BiH ili na nekim drugim svjetskim prestižnim univerzitetima s obzirom da je u proteklom periodu osvajala brojne medalje na univerzitetima u SAD-u učešćem na takmičenjima i nauke i tehnologije, književnosti te testova općeg znanja.