Nauka
10

Novi rekord: Otkrivena najstarija i najdalja galaksija

Klix.ba
Do sada najstarija i najudaljenija galaksija pronađena je zahvaljujući dugogodišnjem istraživanju tima s američkog CalTecha.
Kombinujući podatke koje je sakupio svemirski teleskop Hubble i svemirski teleskop Spitzer, detektovano je nebesko tijelo poznato pod nazivom EGS8p7. Dodatnim pregledom ustanovljeno je da se radi o galaksiji.

Pomoću spektrografije opservatorija Keck procijenjeno je da je EGS8p7 stara nevjerovatnih 13,2 milijarde godina. To znači da je formirana tek 600.000.000 godina nakon Velikog praska, piše IFLS.

Nakon Velikog praska naš je svemir bio vrelo i gusto mjesto kroz koje svjetlost nije mogla putovati. Blizu 380.000 godina nakon trenutka stvaranja svemir se dovoljno ohladio da se protoni i elektroni počnu kombinovati kreirajući neutralni vodik. Također, svjetlost je prvi put mogla slobodno putovati pa je svemir postao transparentan.

Današnji podaci nam govore da su se prve galaksije počele formirati 500.000.000 godina nakon Velikog praska, što EGS8p7 smješta među prve formirane galaksije.