Nauka
0

Novi problemi za iPod: elektromagnetizam

INFO Online
Kako su prvi primijetili čitaoci tech gizmo bloga Engadget, kada se pored iPod-a stavi mobilni telefon, uređaj sam pojača signal na 11, odašiljući neugodno bučan zvuk.

Prema odzivu čitateljstva ovog popularnog bloga, problem je izgleda vezan samo za novije iPod-e čije je kolute za upravljanje proizvodio sam Apple.

Svaki iPod ima naljepnicu koja označava CE certifikat i dokazuje da je uređaj prošao rigorozne testove među kojima je i onaj za elektromagnetnu kompatibilnost (EMC).

Uređaj se u jednom od testova baci u elektromagnetno polje od 80 MHz do 1 GHz i ako to utiče na njegovu funkcionalnost, ništa od markice. Problem za Apple nastaje što bez nje uređaj ne može biti prodavan u zemljama EU.

Novi bi problem mogao biti još nezgodniji za firmu iz Cupertinoa od famoznog izgrebanog ekrana na nano-u. Audio player-i su mali i uslovno rečeno jednostavni uređaji, pa je prosto nevjerovatno da Apple ima toliko problema sa njihovom proizvodnjom (osim ako momačni ne štede na svakoj komponenti).

Teško je zadržati misao da iza svih ovih nezgoda barem jednim dijelom ne stoji i konkurencija, kojoj sigurno nije lako gledati sa strane na Apple-ov mega-uspjeh.