Nauka
0

Novi lijek smanjuje i najagresivnije tumore dojke

Sarajevo-x.com
Novi lijek protiv raka dojke pokazao se kao veoma djelotvoran, budući da smanjuje tumore kod žena koje se bore sa nekim od najagresivnijih oblika raka dojke.

Rezultati kliničke studije, u kojoj je učestvovalo 66 pacijenata iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Španije i Kanade, objavljeni su u petak na konferenciji američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu. Riječ je o pacijentima koji su patili od raka dojke u poodmaklom stadiju, a koji se proširio na ostale organe.

Jedna od četiri pacijentice, koja je uzimala novi lijek pertuzumab, doživila je smanjenje veličine tumora, a drugim pacijenticama, u istom omjeru, tumor barem nije dalje rastao.

Žene koje su bile žrtve agresivnog oblika raka dojke u poodmaklom stadiju, ranije su uzimale Herceptin, ali ovaj lijek nije uspijevao usporiti ovu smrtonosnu bolest. Međutim, kada su dobile terapiju, koja podrazumijeva kombinovano uzimanje Herceptina i novog lijeka pertuzumaba, desile su se značajne pozitivne promjene poput zaustavljanja rasta tumora, pa čak i smanjenja tumora.

Ova otkrića nude novu nadu za žene koje boluju od agresivnog HER2-pozitivnog raka dojke.

Kod žene kojima je dijagnosticiran ovaj oblik raka dojke, pronađene su velike količine proteina poznatijeg kao HER2, i to na površini stanica tumora. Ova dijagnoza podrazumijeva da će bolest biti sve agresivnija i teža za liječenje, jer neće dobro reagovati na kemoterapiju.

Kako otkriva Daily Mail, novi eksperimentalni lijek djeluje tako što sprečava protein HER2 da se veže sa drugim stanicama, jer se vjeruje da ovaj proces igra važnu ulogu u rastu i širenju raka.

Stručnjaci se svakako nadaju da će eventualno moći spriječiti nastanak raka dojke davanjem ovog lijeka visokorizičnoj grupi žena, koje budu pozitivne na testovima prisustva HER2 proteina. Čak ne bi više bilo potrebno pacijente izlagati mučnim i štetnim kemoterapijama.