Nauka
0

Novi lijek briše negativna sjećanja

Sarajevo-x.com
Ako su vam se u prošlosti dešavale stvari koje biste radije zaboravili, onda biste uskoro, pomoću novog lijeka, mogli doživjeti amneziju. Naime, stručnjaci sa Univerziteta Harvard (SAD) i Univerziteta McGill (Kanada) trenutno pokušavaju razviti tablete koje bi prouzrokovale amneziju bolnih iskustava.

U okviru nove studije objavljene u magazinu "Psihijatrijska istraživanja", eksperimentalni lijek korišten je u sklopu psihoterapije kojom se liječe pacijenti koji su doživjeli neka traumatična iskustva. Doktori su ovim lijekom tretirali 19 žrtava nasilja i silovanja tokom deset dana. Tokom ovog eksperimentalnog pokušaja liječenja, pacijentima je rečeno da svakog dana pokušaju opisati svoja traumatična iskustva.

Nakon sedam dana konzumacije "lijeka za zaborav", doktori su ustanovili da pacijenti mnogo bolje reaguju na svoja traumatična iskustva te da je smanjen nivo stresa i tegobe u njihovim opisima. Doktori su konstatovali pomalo hladnokrvno prepričavanje teških trauma.

Pacijenti nisu u potpunosti zaboravili sve što im se dešavalo, ali su uspjeli zaboraviti osjećaje bola i tuge koje su imali u trenutku svojih traumatičnih iskustava.