|

Nove hormonalne tablete pomoći će ženama u menopauzi

Nove hormonalne tablete pomoći će ženama u menopauzi
0
S
Sarajevo-x.com
20.12.2011. u 20:00
4
komentara
0

dijeljenja
Nove hormonalne tablete pomoći će ženama u menopauzi
Hormonska tableta bi mogla olakšati simptome menopauze i poboljšati seksualni život starijih žena. Doktori godinama traže alternativu tretmanu koji već postoji za probleme menopauze, a koji ne djeluje na sve pacijentice.
Noćno znojenje i talasi vrućine samo su neki od problema sa kojim se suočavaju žene u menopauzi. Seksualna želja im je na niskom nivou i iz tog razloga mnogi parovi spavaju odvojeno kada dođu u određene godine te se neminovno udaljavaju.

Nivo hormona kod žena dostigne vrhunac oko 25. godine, a nakon toga opada i stvara hormonalni debalans. Vođa projekta koji za cilj ima pronalazak novih hormonalnih tableta koje će pomoći ženama u menopauzi je ljekar John Stevenson iz bolnice Royal Brompton u Londonu.

"Došli smo do zanimljivih rezultata, ali nam sada treba veći uzorak i više ispitanica kako bismo mogli potvrditi studiju. Također, moramo biti sigurni da su dodatni hormoni sigurni za žene i da nema nikakvih nuspojava", rekao je Stevenson, prenosi Daily Mail.


Sličnu studiju obavili su i italijanski naučnici koji su testirali 48 žena u menopauzi kojim simptomi onemogućavaju normalnu svakodnevnicu. Nakon 12 mjeseci, žene koje su dobijale hormonske tablete pokazale su napredak, a žene koje su dobijale vitamine D i kalcij nisu pokazivale nikakve znake napretka.

Vođa naučnog projekta na Univerzitetu u Pizzi rekao je da je studija premala da bi se izvlačili generalni zaključci, ali da će svakako ispitivati mogućnosti otkrića na većem uzorku.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...