{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novac nas ipak čini sretnima

S
20.3.2009. u 20:25
0
6
Novac nas ipak čini sretnima
0
Novac nas ipak čini sretnima
Iako se oduvijek tvrdi da sreća ne leži u novcu, jedna američka naučnica dokazala je suprotno. Anketom među zaposlenim ženama, ona je dokazala da postoji veoma jaka veza između zarade i životnog zadovoljstva.
Talya Miron Shatz, naučnica zaposlena na prestižnom američkom koledžu Princeton, autorica je nove studije o povezanosti novca s srećom i zadovoljstvom u svakodnevnom životu.

U velikoj anketi u kojoj su učestvovale zaposlene žene s različitim mjesečnim primanjima dokazano je da su one s manjim primanjima bila dosta nezadovoljnije i u ostalim segmentima životima.

Iznenađujuće, znake depresije i nezadovoljstva pokazale su i neke žene s visokim mjesečnim primanjima koje su imale problema na radnom mjestu ili su strahovale od otkaza.

'Čak i ako zarađujete 100.000 dolara mjesečno, možete biti nesretni. Mnogo žena strahuje za radno mjesto, radi pod velikom napetošću ili ima problema s kolegama. No, ipak veći nivo nezadovoljstva u životu pokazale su žene s niskim mjesečnim primanjima', kaže autorica.

Nezadovoljstvo mjesečnim primanjima može biti uzrok depresije i nervoze, posebno ukoliko ne možete uštediti novac, otići na odmor ili sebi priuštiti neke željene stvari, stoji u studiji.

Studija i istraživanje je objavljeno u naučnom časoposu Judgement and Decision Making.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: