Istraživanje
0

Novac je aspirin za mozak

Sarajevo-x.com
Oni koji misle da novac ima narkotično dejstvo, mogli bi uskoro dobiti i naučnu potvrdu. Najnovije istraživanje je pokazalo da je samo brojanje novca može ublažiti bol kod ljudi.

Psiholozi sa univerziteta Sun Yat-Sen u Kini napravili su eksperiment sa studentima, a rezultati su bili više nego iznenađujući. Naime, jednoj grupi studenata data je hrpa novčanica, dok su drugoj grupi uručen bijeli papir. Zatim su studenti morali staviti ruke u vodu koja je zagrijana na 50 stepeni Cezijusa i opisati stepen neugodnosti.

Studenti koji su brojali novac kazali da im se voda nije činila tako vrućom, za razliku od onih su brojali bijeli papir, ustanovili su naučnici.

Ovaj eksperiment je dokazao da mozak prepoznaje novac kao zamjenu za društveni život, smanjuje osjećaj odbačenost, fizičku neugodnu pa čak i bol. prevedenno na jednostavna jezik, novac predstavlja zamjenu za ljubav.

Pojedini naučnici tvrde da eksperiment sa brojenjem novcem i vrućom vodom mogao biti dobar put da se otkrije direktna veza između novca i smanjenja osjećaja boli kod ljudi.

Kao što je to u drugom ekperimentu dokazano da odjednom počinju sporije hodati kada razmišljaju o starim i bolesnim ljudima, tako su i studenti koji su u testu brojali novac se osječali samopouzdanije i snažnije. Novac je tako u našem mozgu postao tajna sila, koja se ponekad 'ponaša' kao aspirin.

Ova studija zajedno sa ostalim relevantnim istraživanjama objavljena je žurnalu Psychological Science, pod nazivom "Simbolic Power of Money".