Nauka
0

Nova teorija o "Posljednjoj večeri" oborila web stranice o Leonardu da Vinciju

Sarajevo-x.com
Lansiranje nove teorije koju bi famozna freska Leonarda da Vincija mogla da krije pobudila je toliko interesa da su web stranice povezane sa Leonardovim remek djelom krahirale.

Leonardova freska već se nalazi u fokusu raznih špekulacija nakon svjetskog uspjeha knjige Dana Browna "Da Vincijev kod" u kojem autor tvrdi da je Isus Krist zapravo bio u braku sa Marijom Magdalenom te da su imali i dijete.

Sada inžinjer informacijskih tehnologija i amater naučnik Slavisa Pesci tvrdi da "Posljednja večera" ispod površinskog sloja krije sliku figure koja liči na viteza templara i drugu figuru koja drži novorođenče. "Vidio sam to sasvim slučajno. Po nekim detaljima jasno je da se ne radi o slučajnosti već o preciznoj kalkulaciji."

Web stranice www.leonardodavinci.tv, www.codicedavinci.tv, www.cenacolo.biz i www.leonardo2007.com imale su 15 miliona hitova samo u četvrtak ujutro, a vlasnici stranica izjavili su da pokušavaju nabaviti jače servere za web stranice.

Dubljom analizom slike, figura sa Isusove lijeve strane čini se kao da drži bebu u rukama, izjavio je Pesci, ali on ne tvrdi da se radi o Isusovom djetetu. Juda, čiji lik se ističe na slici zbog svoje izdaje, u obrnutoj verziji slike pojavljuje se na lijevoj strani u praznom prostoru.

Pesci također tvrdi da verzija ispod originalne slike otkriva zlog duha ispred Isusa i prikazuje Isusa kako blagosilja hljeb i vino tokom večere sa svojim učenicima. Originalna da Vincijeva Posljednja večera prikazuje Isusa u trenutku kada otkriva da će ga te večeri jedan od njegovih učenika izdati.