Na udaru kritika
0

Nova tehnologija za odabir spola djeteta

Sarajevo-x.com
Roditelji širom svijeta voljeli bi da mogu odabrati spol svoje bebe što zbog različitih genetskih bolesti ili čisto zbog "ravnoteže" u porodici. Nova kontraverzna tehnologija to im omogućava.

Nova reproduktivna "MicroSort" tehnologija u SAD-u koja je prvobitno originalno namijenjena za životinje na farmi, koristi laser da razdvoji ćelije sperme po veličini (ćelije X-hromosoma su veće). Tako "prerađena" sperma se koristi za oplodnju. Na Institutu za genetiku i in vitro oplodnju u Virginiji osnovna procedura košta između 2.000 do 4.000 američkih dolara.

MicroSort je bio uspješan u 91 posto slučajeva za odabir djevojčica, a u 75 posto slučajeva za odabir dječaka, navodi direktorica Instituta Mary Fusillo.

Ova tehnologija je još uvijek eksperimentalna i tek nakon 750 rođenja donijet će se odluka da li će postati dostupna svima. Samo dvije klinike u SAD-u imaju dozvolu da ponude MicroSort kao kontrolirani ogledni postupak.

Prema pravilima Instituta, samo oni roditelji kod kojih postoji rizik od genetskih bolesti povezanih sa spolom i oni koji žele "balans"u porodici mogu pristupiti ovoj reproduktivnoj metodi. Dakle, samo se mogu kvalificirati oni roditelji koji imaju više od jednog djeteta istog spola. Npr. porodica sa dva dječaka i jednom djevojčicom može odabrati samo još jednu djevojčicu.

Gotovo sve porodice koje su prakticirale MicroSort tehonologiju očekuju djevojčice, većinom zbog bolesti koje obično pogađaju dječake. Pa čak i one porodice koje traže ravnotežu u broju djece priželjkuju djevojčice čak za dva puta više od dječaka.

Doktore ove klinike optužuju da odabirom spola djeteta iz nemedicinskih razloga krše medicinsku etiku i da ovakvi potezi pogoduju razvoju seksualne diskriminacije. Zato je MicroSort tehnologija u Velikoj Britaniji već zabranjena, piše magazin Psychology Today.