{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova tehnika za predviđanje prirodnih katastrofa

S
13.8.2007. u 12:30
0
0
Nova tehnika za predviđanje prirodnih katastrofa
0
Nova tehnika za predviđanje prirodnih katastrofa
Foto: Reuters
Stručnjaci iz Osla započeli su nova istraživanja kojima se nadaju da će u budućnosti moći tačno predvidjeti posljedice globalnog zagrijavanja. Naučnici vjeruju da će rezultati ovih istraživanja omogućiti izračunavanje mogućih poplava, pustošenja šuma i drugih prirodnih katastrofa.
"Svjesni smo da će pojačano zagrijavanje izazvati sve opasnije promjene u klimi, ali još uvijek ne možemo govoriti o detaljima jer nemamo dovoljno saznanja. Jedini način koji nam može pomoći da smanjimo negativne posljedice globalnog zagrijavanja jeste tehnika predviđanja onoga što će se desiti i izračunavanje vjerovatnih katastrofa i njihovih učinaka", kazao je u razgovoru za Reuters Matthew Collins, jedan od istraživača.

Naučnici iz UN-a oslanjaju se na određene kompjuterske proračune i modele izračunavanja količine padavina u narednih nekoliko godina te predviđanje visine nivoa mora širom svijeta kako bi mogli upozoriti na moguće prirodne katastrofe.

Razvojem tehnologije koja bi trebala predvidjeti prirodne katastrofe izazvane promjenama u klimi omogućit će prijevremenu evakuaciju ugroženog stanovništva i građevinske firme će znati koja su to rizična područja za izgradnju stambenih i drugih objekata.

"Klimatologija je nauka puna iznenađenje i dosta je nepredvidiva. Potrebne su godine istraživanja i mukotrpnog rada kako bismo mogli predvidjeti njen tok", dodao je Collins.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: