Nauka
8

Nova posada krenula na orbitalnu stanicu u svemiru

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tročlana međunarodna posada lansirana je danas u ruskoj kapsuli Soyuz iz Kazahstana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), na koju će stići za dva dana, prikazala je televizija američke NASA-e.

Američka astronautkinja Kate Rubins, ruski kosmonaut Anatolij Ivanišin i japanski astronaut Takuja Oniši poletjeli su sa kosmodroma "Baikonur" noćas u 03:36 sati po srednjoevropskom vremenu i stigli u orbitu devet minuta kasnije.

Planirano je da Soyuz stigne na ISS u subotu u 06:12 sati. Posada će tada početi misiju koja će trajati četiri mjeseca.

Rubins, istraživačica u oblasti kancera i zaraznih bolesti, planira pokušati izvršiti prvo DNK sekvencioniranje u orbiti.

Nova tri člana posade pridružit će se komandiru MSS-a Jeffu Williamsu iz SAD i dvojici ruskih kosmonauta koji borave u Zemljinoj orbiti od marta.

Ivanišin je već jednom boravio na ISS-u, a Rubins i Oniši su prvi put u svemiru.

Današnje lansiranje bilo je premijerno za novu generaciju kapsule Soyuz, koja je trenutno jedino vozilo koje može da prebaci posadu na ISS i dovede je nazad na Zemlju.

Unaprijeđeni Soyuz ima bolju zaštitu od mikrometeorita i orbitalnih otpadaka, dodatne baterije, poboljšanu opremu za komunikaciju i praćenje, nove potisnike za upravljanje, veće solarne panele i unaprijeđene sisteme za pristajanje i GPS spuštanje.

Nasa se nada da će od 2018. godine moći da nastavi lansiranje astronauta iz SAD u kapsulama koje razvijaju Boeing i privatna kompanija Space X.