Pronađena spavaća soba
20

Nova otkrića u Pompejima pokazuju izrazito nezahvalan položaj u kojem su se nalazili robovi

S. Š.
Foto: Ufficio Stampa e Comunicazione MiC
Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeja koju su, prema svim relevantnim otkrićima, koristili robovi, bacajući svjetlo na njihov niski status u antičkom svijetu, saopćilo je u nedjelju ministarstvo kulture Italije.

Soba je pronađena u vili Civita Giuliana, nekih 600 metara sjeverno od zidina Pompeja, koje je, kao što je poznato, uništila vulkanska erupcija Vezuva prije skoro dvije hiljade godina.

U njemu su bila dva kreveta, od kojih je samo jedan imao dušek, dva mala ormarića i niz urni i keramičkih posuda, u kojima su pronađeni još ostaci dva miša i pacova.

"Ovi detalji još jednom naglašavaju uslove nesigurnosti i loše higijene u kojima su niži slojevi društva živjeli u to vrijeme", navodi se u saopćenju Ministarstva kulture koje je prenio Reuters.

Materijali poput namještaja i tkanine, prekriveni razornim udarom krhotina stijena, plina i pepela sa Vezuva, razlagali su se tokom godina, ostavljajući prazninu u krhotinama.

Kada se ispuni gipsom, ova praznina otkriva originalni oblik i konture davno nestalog materijala, uključujući obrise zgužvanog pokrivača ostavljenog na mrežici za krevet.

"Izgleda kao fotografija... Međutim, ovo je slika od prije skoro dvije hiljade godina", saopćilo je ministarstvo.

Nisu pronađeni tragovi rešetki, brava ili lanaca koji bi obuzdali stanovnike prostorije.

"Čini se da je kontrola prvenstveno vršena kroz unutrašnju organizaciju služnosti, a ne kroz fizičke barijere i ograničenja", rekao je Gabriel Zuchtriegel, direktor Arheološkog parka Pompeja.

Ministar kulture Gennaro Sangiuliano rekao je u nedjelju da će se napori na očuvanju i istraživanju nastaviti.

"Ono što učimo o materijalnim uslovima i društvenoj organizaciji tog doba otvara nove horizonte za historijske i arheološke studije", rekao je on.