{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova nada za oboljele od raka jetre

S
4.6.2007. u 11:50
0
1
Nova nada za oboljele od raka jetre
0
Nova nada za oboljele od raka jetre
Naučnici tvrde da su pronašli lijek koji bi mogao biti ključan za tretman pacijenata oboljelih od raka jetre. Ovo oboljenje do sada je bilo nemoguće izliječiti, a dijagnosticirano je kod pola miliona pacijenata.
Rezultati multinacionalne studije u kojoj su učestvovala 602 pacijenta sa odmaklim stadijem raka jetre, pokazuju nove načine za liječenje tih pacijenta. Specijalisti za liječenje kancerogenih oboljenja smatraju da je studijom postignut važan iskorak za učinkovitiji tretman ovih bolesti.

Pacijenti su tokom istraživanja za potrebe studije dobijali po dvije tablete dnevno novog lijeka koji se zove Sorafenib. Istraživanja su zvanično započela u martu 2005. godine. Neki od tih pacijenata su još uvijek na liječenju, a pacijenti su živjeli i do 10 mjeseci duže od procijenjenog vremena života na početku dijagnosticiranja bolesti.

Ova vrsta pomaka u održavanju života smrtno oboljelih pacijenta, nije se nikada do sada desila. "Ovaj lijek je najbolje oružje u borbi protiv raka jetre", izjavio je za AP dr. Josep Llovet, autor studije.

"Možda vama to ne zvuči kao mnogo vremena, ali za ljude oboljele od raka jetre, to je impresivno dostignuće. Ovo je prvi efektivan lijek za ovo oboljenje koje predstavlja internacionalni problem", smatra dr. Nancy Davidson.

Sorafenib napada rak sa dvostrukim pristupom. Ovaj lijek presijeca dovod krvi malignim ćelijama od kojeg se tumor hrani. Vjeruje se da djeluje na tumor unutar jetre, ali i na one kancerogene ćelije koje su se proširile i na druge dijelove tijela.

Tokom studije tumori se nisu smanjivali ili nestajali, ali je važno da ni u jednom slučaju nisu dalje rasli.

"Ovim tabletama ne može se izliječiti bolest, ali se može značajno ublažiti i usporiti proces razvoja oboljenja", objasnio je Llovet.

Ovaj lijek koji se prodaje pod brand imenom Nexavar odobren je na tržištu SAD. Proizvode ga Bayer Pharmaceuticals Corp. i Onyx Pharmaceuticals Inc. koji su i potpomagali studiju za istraživanja raka jetre.

Rak jetre dijagnosticira se godišnje kod oko 19.000 Amerikanaca i jedno je od najčešćih kancerogenih oboljenja. Uobičajena hemoterapija nema značajnog učinka kod pacijenata oboljelih od raka jetre.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: