Nauka
12

Nova era istraživanja: Lansiran Orion, letjelica koja će ljude odvesti na Mars

Piše: I. P.
NASA-ina svemirska letjelica Orion poletjela je sa kosmodroma u Houstonu, a u sklopu testa koji se sprovodi u cilju priprema za let na Mars.

Nakon jučerašnjih komplikacija koje su nastale zbog problematičnih ventila na raketi, lansiranje rakete Delta IV Heavy, koja nosi letjelicu Orion, uspješno je realizirano danas u 13:05 po našem vremenu.

Orion se nalazi u fazi razvoja od 2005. godine, a plan nalaže da se svemirski brod jednog dana iskoristi za putovanje na Mars ili na jedan od asteroida. Iako je Orion dizajniran za ljudsku posadu, njegov prvi testni let bit će održan bez astronauta.

"Orion je istraživački brod koji je 'spojen' sa sistemom SLS i koji je dizajniran da istražuje naš solarni sistem", objasnio je Mark Geyer, menadžer projekta.

Orion će nositi raketa Delta IV Heavy, a obići će Zemlju dva puta. Pri testu će biti isproban i slobodan pad ili ulazak u atmosferu.

Brod je dizajnirala kompanija Lockheed Martin, a on će nakon lansiranja u orbiti provesti gotivo četiri i po sata. Kružeći na oko 5.800 kilometara iznad tla, Orion će se spustiti na Zemlju brzinom od 32.190 km/h. Tada će biti testiran brodski toplotni štit i njegovih 11 padobrana.

Mnogi naučnici ovaj let smatraju početkom nove ere koja podsjeća na početak projekta Apollo, koji je na vrhuncu postojanja u nekoliko navrata poslao ljude na Mjesec.