{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova ekspedicija uz visoku tehnologiju stvara detaljnu mapu Titanica

S
23.8.2010. u 09:57
0
8
Nova ekspedicija uz visoku tehnologiju stvara detaljnu mapu Titanica
0
Nova ekspedicija uz visoku tehnologiju stvara detaljnu mapu Titanica
Foto: AFP
Ekspedicija opremljena visokom tehnologijom je u nedjelju krenula u istraživanje kako bi stvorila detaljnu mapu Titanica, gotovo stotinu godina nakon potonuća u kojem je život izgubilo oko 1.500 ljudi.
Organizatori ekspedicije kažu da će ekipa koristiti sonar i visoku tehnologiju za fotografisanje i snimanje olupine. To će biti tehnološki najnaprednije ispitivanje Titanica do sada. Podizanje broda nije moguće, ali će nova tehnologija dati detaljne informacije o trenutnom izgledu i stanju olupine.

Dvadesetodnevna misija će obezbjeđivati dnevne informacije o ekspediciji u vidu fotografija i videosnimaka koji će biti objavljivani na Twitteru i Facebooku, objavio je AFP.

Dodatni materijal će biti postavljen na internet-stranici www.expeditiontitanic.com koja je namijenjena ovoj ekspediciji.

Luksuzni brod Titanic za koji se smatralo da ne može potonuti, sudario se 14. aprila 1912. godine sa ledenim brijegom. Oštećenja su bila prevelika, tako da je brod potonuo u ranim jutarnjim satima 15. aprila i u smrt odveo 1.500 ljudi.

Nakon desetljeća potrage, brod je otkriven 1985. godine na dubini od četiri kilometra ispod površine mora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: