Stotinu godina nakon potonuća
0

Nova ekspedicija uz visoku tehnologiju stvara detaljnu mapu Titanica

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Ekspedicija opremljena visokom tehnologijom je u nedjelju krenula u istraživanje kako bi stvorila detaljnu mapu Titanica, gotovo stotinu godina nakon potonuća u kojem je život izgubilo oko 1.500 ljudi.

Organizatori ekspedicije kažu da će ekipa koristiti sonar i visoku tehnologiju za fotografisanje i snimanje olupine. To će biti tehnološki najnaprednije ispitivanje Titanica do sada. Podizanje broda nije moguće, ali će nova tehnologija dati detaljne informacije o trenutnom izgledu i stanju olupine.

Dvadesetodnevna misija će obezbjeđivati dnevne informacije o ekspediciji u vidu fotografija i videosnimaka koji će biti objavljivani na Twitteru i Facebooku, objavio je AFP.

Dodatni materijal će biti postavljen na internet-stranici www.expeditiontitanic.com koja je namijenjena ovoj ekspediciji.

Luksuzni brod Titanic za koji se smatralo da ne može potonuti, sudario se 14. aprila 1912. godine sa ledenim brijegom. Oštećenja su bila prevelika, tako da je brod potonuo u ranim jutarnjim satima 15. aprila i u smrt odveo 1.500 ljudi.

Nakon desetljeća potrage, brod je otkriven 1985. godine na dubini od četiri kilometra ispod površine mora.