Spas od izumiranja
3

Nosoroge u Južnoafričkoj Republici čuva divovski solarni robot

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najveći nacionalni park u Južnoafričkoj Republici sada je opremljen skrivenim sustavom radara, kamera i senzora. Postrojenje pokreće solarna energija i trebalo bi pomoći u očuvanju izumiruće populacije nosoroga.

Problem je nastao s povećanjem broja turista koji posjećuju Nacionalni park Kruger u želji da upoznaju prirodno stanište nosoroga. Problem rješava sistem za nadzor koji razlikuje kretanje životinja i ljudi. Temelji se na tehnologiji infracrvenih senzora koji otkrivaju prisustvo lovokradica tokom noći i informiraju čuvare o njihovom prisustvu.

Postrojenje je visoko oko 3,6 metara i nosi naziv "Postcode Meerkat" (u prijevodu, merkat poštanskog broja). Ime je dobio prema izvoru financiranja - novac je osiguran zahvaljujući lutriji u kojoj učestvuju poštanski brojevi širom Evrope. Drugi dio naziva odnosi se na sisare merkate, vrstu koja živi na jugu Afrike. Kreću se u velikim porodičnim grupama, a od grabežljivaca se brane karakterističnim stavom na zadnjim nogama.

Ekonomska isplativost Nacionalnog parka Kruger

Tokom 2018. godine oko 15 miliona turista posjetilo je Južnoafričku Republiku, a prihod od turizma iznosio je oko 8 milijardi dolara. Kruger je tijekom fiskalne godine 2016./17. ugostio oko 1,8 miliona posjetitelja. Prognoze kažu da će se broj gostiju do 2029. godine udvostručiti. Ljubitelji prirode dolaze kako bi uživo vidjeli bizone, slonove, leoparde i lavove. S nosorozima, ove životinje čine veliku petorku safari avanture koja se može naći u turističkoj ponudi Južnoafričke Republike.

"Nacionalni parkovi su veliki izvor prihoda. Privlače turiste iz čitavog svijeta. Ako ne sačuvamo biljni i životinjski svijet, neće biti gostiju. Manjak prihoda utjecat će na kvalitetu života ljudi koji nastanjuju predjele u blizini parkova", objašnjava Tumelo Matjekane iz organizacije Peace Parks Foundation.

Spašavanje nosoroga

Rog životinje se u pojedinim azijskim kulturama smatra simbolom bogatstva, a pogrešno se vjeruje da ima ljekovita svojstva. Velika potražnja praktično je istrijebila crnog nosoroga, dok su bijeli na rubu postati ugrožena vrsta, piše CNN.

Iz nacionalnih parkova Južnoafričke Republike kažu da je tokom 2018. godine ubijen 421 nosorog. Istraživanja iz 2016. godine govore da je ukupna populacija između 7.000 i 8.000 jedinki, ali ogromna površina parka od oko 20.000 kvadratnih kilometara otežava njihovo očuvanje.

"Nacionalni park Kruger je otprilike veličine Walesa. Teško je pronaći lovokradice i privesti ih zakonu", objašnjava šef tehnološkog odsjeka Nacionalnih parkova Južnoafričke Republike Mark McGill.

Ipak, "Postcode Meerkat" se polako isplaćuje. Sigurnosni sistem je osnovan 2016. godine na inicijativu Vijeća za naučna i industrijska istraživanja Južnoafričke Republike, južnoafričkih nacionalnih parkova i Fondacije za mir.

Tijekom prvih dvadeset mjeseci njegove upotrebe broj incidenata smanjen je za 80 posto. Tehnologija se može premještati s mjesta na mjesto, tako da su u spomenutom razdoblju pokrivene skoro sve žarišne točke.

"Kada uzmemo u obzir površinu na kojoj sustav djeluje, možemo reći da je to najisplativije rješenje. Ljude ne možete u potpunosti zamijeniti tehnologijom, ali ovaj sustav značajno pomaže radnicima", objašnjava Charles Petzer, inženjer angažiran na implementaciji sistema.