Nauka
0

Nošenje zara pogubno za zdravlje žena

Sarajevo-x.com
Američki časopis Clinical Nutrition u saradnji sa kolegama naučnicima iz arapskih zemalja objavio je studiju o pogubnosti nošenja zara. Žene koje prekrivaju cijelo tijelo ne dobijaju dovoljno vitamina D zbog čega su podložne raznim oboljenjima kostiju, naročito osteoporoze.

Naučnici smatraju da bi žene koje nose zar trebale svakodnevno uzimati 'vitaminske bombe' - velike doze D vitamina kako bi kompenzirale njegov nedostatak. Sunce koliko šteti, toliko je i potrebno ljudskom organizmu pa su žene koje ne izlažu ni jedan dio tijela sunčevim zrakama u grupi visokog rizika za obolijevanje od različitih bolesti.

Nedostatak D vitamina je naročito opasan za pokrivene žene koje doje, jer ne pružaju dovoljno zdravih komponenti ni sebi ni djetetu.

Specijalista interne medicine, dr. Hussein Saadi je izjavio da je vršio ispitivanja nedostatka vitamina D na 90 pokrivenih žena koje su dojile i 88 pokrivenih žena koje nisu nikada rodile. U obje grupe samo dvije žene nisu pokazivale enorman deficit vitamina. Svim ženama iz ispitivanja su davane određene doze, ali nakon tri mjeseca zadovoljavajući donji nivo vitamina imala bi samo jedna žena od tri.

Zaključak naučnika je da bi se žene koje nose zar trebale izlagati suncu najmanje 10 minuta dnevno, kako bi dobile minimalnu potrebnu količinu vitamina D. Ovo je ujedno i jedini način kako bi se izbjegla politička i vjerska negodovanja u vezi sa (ne)nošenjem zara. Ali i pored toga pokrivene žene bi trebale redovito uzimati oralno D vitamin kako bi se uspostavio pozitivan balans.

Prije četiri godine do sličnih zaključaka su došli i naučnici u Turskoj. Njihova istraživanja su pokazala da su se mnogi zdravstveni problemi pokrivenih žena pojavljivali upravo zbog nedostatka vitamina. Jedno od glavnih oboljenja bili su teški oblici osteoporoze.