Nauka
0

Norveška prezentirala izgled komore za Sudnji dan

Sarajevo-x.com
Norveška vlada je otkrila planove za izgradnju sefa koji će služiti za smještaj sjemena, tako da biljna populacija bude očuvana u slučaju Sudnjeg dana. Sef će biti smješten duboko unutar zamrznute stijene na otoku Svalbard u samoj blizini Sjevernog pola.

Svalbard International Seed Vault koji je prvi put najavljen prošle godine služit će kao Nojeva arka za skoro svaku prehrambenu biljnu vrstu svih država na svijetu. Na taj način bi se očuvalo agrikulturno naslijeđe ljudske vrste u svjetlu povećanih promjena uslijed globalnog zagrijavanja.

[SLIKA]1[/SLIKA]„Norveška vlada želi doprinijeti borbi protiv gubitka biološke različitosti, smanjenju naše ranjivosti od globalnog zagrijavanja i povećanju naše sposobnosti da osiguramo proizvodnju hrane u budućnosti“, izjavio je norveški ministar poljoprivrede Terje Riis-Johansen.

Na svijetu postoji velika različitost poljoprivrednih usjeva. Naprimjer, trenutno je poznato 100.000 različitih vrsta riže, od kojih neke mogu uspjeti i na dubini od 20 metara pod vodom. Istovremeno, veliki broj poljoprivrednih vrsta svakodnevno nestaje – u SAD je u 19. vijeku evidentirano 7.100 različitih vrsta jabuka, od kojih danas 6.800 ne postoji.

Projektanti lokacija za smještaj ove komore su poduzeli sve mjere da se ona zaštiti u slučaju velikih prirodnih katastrofa. Smještena je oko 130 metara iznad nivoa mora. To znači da će sef biti siguran i u slučaju leda s otoka Greenlanda (predviđeno povećanje nivoa mora za 6 metara), pa čak i u slučaju, malo vjerovatnog, topljenja Antarktika (predviđeno povećanje nivoa mora za 60 metara).

Da bi se osigurala dobra temperatura hlađenja sjemena, bez obzira na vanjsku temperaturu, komora je smještena na dubini 120 metara unutar stijene. Na kraju ovog tunela nalazit će se dvije komore u kojima će se čuvati oko tri miliona različitih primjeraka sjemena.

Početak realizacije projekta je postavljen u maju 2006. godine. Radovi na izgradnji počet će u martu 2007. godine, a kraj se očekuje u septembru 2007. godine. Zvanično otvaranje je predviđeno za zimu 2008. godine.