Revolucija u medicini?
0

Nobelovac najavio vakcinu protiv AIDS-a

Sarajevo-x.com
Francuski naučnik koji je jučer dobio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće virusa AIDS-a najavio je i revolucionarnu vakcinu protiv neizlječive bolesti imunološkog sistema.

Luc Montagnier, direktor Svjetske fondacije za istraživanje i prevenciju AIDS-a, Nobelovu nagradu podijelio je sa Francoiseom Barre-Sinoussijem s Pasterovog instituta za njihov rad u otkrivanju uzroka zlokobne bolesti.

Drugi dio Nobelove nagrade za medicinu dobio je Harald zur Hausen s dusseldorfskog univerziteta za otkrivanje uzroka raka grlića maternice, otkriva Telegraph.

Montagnier (76) je, primajući nagradu, rekao da će se "vrlo vjerovatno doći do lijeka s teraupetskom vakcinom protiv AIDS-a, dok je preventivna vakcina nešto što ne možemo očekivati tako brzo."

Tradicionalno, prva Nobelova nagrada se svake godine dodjeljuje u oblasti medicine, a francuski naučnici su svoju nagradu dobili 25 godina nakon što su u jednoj pariškoj laboratoriji otkrili virus HIV-a.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku biće objavljen danas, dan zatim prati ga dodjela nagrade iz hemije u srijedu, za književnost u čevrtak, a zadnja se dodjeljuje Nobelova nagrada za mir u norveškom glavnom gradu Oslu u petak.