Predviđanja naučnika
0

Njemački satelit bi mogao pasti na Zemlju krajem 2011.

Sarajevo-x.com
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Njemački satelit Rosat nalazi se u orbiti već 20 godina i pružao je podatke za hiljade naučnih radova. No, sada je taj satelit u središtu pažnje iz potpuno drugog razloga. Naime, naučnici predviđaju da će pasti na Zemlju krajem 2011. godine.

Satelit Rosat težak je blizu tri tone, a 1999. godine, po završetku misije, izgubljena je kontrola nad njim.

Prema analizama njemačkih naučnika iz svemirske agencije DLR, satelit bi trebao pasti na Zemlju krajem 2011. godine.

"Očekujemo ulazak satelita u Zemljinu atmosferu između oktobra i decembra ove godine", kazao je glasnogovornik DLR-a Andreas Schutz za Deutsche Welle.

Još nije poznato da li će dijelovi satelita pogoditi Zemlju ili će sagorjeti pri ulasku u Zemljinu atmosferu na temperaturi od 982 stepeni Celzijusa. Shutz je istakao da od brzine i ugla pri ulasku u Zemljinu atmosferu ovisi da li će neki djelovi satelita pogoditi Zemlju.

"Prema našim trenutnim prognozama šanse da dijelovi Rosata udare u Zemljinu površinu su veoma mali. Kako smo izračunali, šanse da se to dogodi su 0,001 posto", dodao je Shutz.

Rosat je lansiran 1990. godine i kružio je putanjom na visini 550 kilometara. Nosio je u to vrijeme najveći telskop za detekciju rengenskih zračenja u svemiru i zahvaljujući njemu načinjen je prvi rendgenski snimak Mjeseca, ali otkriveni su i tragovi od više od 200 zvjezdanih eksplozija, odnosno supernova.

Isprva je bilo planirano da misija satelita traje godinu i pol, ali nakon što se pokazala uspješnom i nakon što je satelit omogućio podatke za hiljade naučnih radova, misija je produžena na 10 godina.

"Od 17. novembra 1999. satelit više nije pod našom kontrolom", kazao je glasnogovornik DLR-a.

Satelit sada kruži na oko 500 kilometara od Zemlje, a naučnici smatraju da bi svaki pokušaj njegovog uništenja bio još opasniji, jer bi se mogli uništiti i drugi sateliti koji se nalaze blizu njega.

Satelit Rosat sada prati Evropska svemirska agencija, ali su istakli da ne mogu dati tačna predviđanja o padu satelita na Zemlju.