Pomoć medicini
10

Njemačka: Naučnici napravili minijaturnog robota koji bi mogao spašavati živote

Klix.ba
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Tim naučnika sa Instituta "Max Planck" u Stuttgartu je razvio gumenog, malog robota koji izgledom i kretanjem podsjeća na crva, a vjeruju kako će ga moći koristiti u medicinske svrhe.

Robot, koji je manji od novčića, izrađen je od mekane gumenog materijala s magnetnim česticama.

Naučnici koriste magnetno polje koje im omogućava kontrolu načina na koji se robot kreće. Rekli su kako su bili inspirisani stvorenjima poput meduza i gusjenica te drugih mekanih životinja pri stvaranju mini robota.

Ovaj "crvobot" čini nevjerovatne stvari, skače, puže i pliva, a zahvaljujući svojoj glatkoj površini može zaobilaziti mišiće i organe u tijelu. Može putovati i venama i dostaviti lijek na potrebno mjestom, a savitljiva struktura mu omogućava da se kreće i u mokrom, i suhom okruženju.

Čak i sa svim mogućnostima, Metin Siddi koji je vodio studiju, izjavio je da ga još smatraju "minimalističkim robotom". Tvrdi kako je robot dovoljno mali da bismo ga bez problema mogli progutati i izbaciti uriniranjem.

Čak bi se u nekim slučajevima mogao ubrizgati u krvotok kako bi lijek što prije došao do potrebnog područja.

Za mnoge ljude ideja da ovakav robot dostavlja lijekove unutar tijela može biti nelagodna, a može se lako pronaći i pomoću ultrazvuka.

Siddi je dodao kako rade na prototipu još jednog manjeg robota, ali i na jednoj biorazgradivoj verziji. Takva verzija robota bi se nakon uspješno obavljenog zadatka jednostavno razgradila u samom tijelu, bez ikakvih problema.