Nivoi mora rastu 25 posto više nego što su stručnjaci predvidjeli

Klix.ba
15.1.2015. u 22:12
11
20
Nivoi mora rastu 25 posto više nego što su stručnjaci predvidjeli
11
Nivoi mora rastu 25 posto više nego što su stručnjaci predvidjeli
Nivoi mora porasli su u posljednje dvije decenije brže nego što su naučnici očekivali. Klimatske promjene prijete obalama od Floride do Bangladesha, navodi se u novoj studiji.
U izvještaju se navodi da su preispitani podaci sa više od 600 plimnih mjerila i utvrđeno je da očitanja u periodu od 1901. do 1990. godine pokazuju pretjerani porast nivoa mora u odnosu na predviđeni. Na temelju revidiranih podataka iz prethodne godine utvrđeno je da je taj rast nastavljen i veći od nedavno predviđenog.

U studiji se navodi kako su raniji izvještaji bili nepotpuni ili iskrivljeni zbog lokalnih faktora kao što je slijeganje. U novoj analizi je navedeno kako je povećanje nivoa mora u posljednje dvije decenije veće za 25 posto nego što se mislilo da će biti, kazao je Carling Hay, kanadski naučnik s Univerziteta Harvard.

U studiji se navodi kako je nivo mora porastao zbog topljenja glečera u prosjeku oko 1,2 milimetra u periodu 1901-1990, a za tri milimetra godišnje u posljednje dvije decenije. Ranije je predviđeno kako će nivo mora rasti za oko 1,5 milimetara godišnje.

"Nova otkrića pokazala su da nivoi mora raste i to ubrzano. U posljednjim godinama zabilježena je najveća stopa", rekao je Stefan Rahmstorf, stručnjak sa Instituta za istraživanje klimatskih promjena Postdam.

Obalna mjesta brojnih zemalja svijeta mogla bi imati velikih problema ukoliko se ovaj trend rasta nastavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: