{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezustavljivi proces: Led na Antarktiku se topi brže od predviđenog

13.5.2014. u 17:52
10
23
Nezustavljivi proces: Led na Antarktiku se topi brže od predviđenog
10
Velika ledena ploha na Zapadnom Antarktiku topi se brže nego što su naučnici predvidjeli i to je nepovratan proces, otkriveno je u novoj studiji.


NASA je izvijestila kako "ne postoji ništa što sada može zaustaviti glečere u ovom području da se tope u moru".

U studiji je istraženo 40 godina podataka prikupljenih sa zemlje iz aviona i satelita. Dokazi pokazuju da je "veliki dio ledene plohe Zapadnog Antarktika nestao i da je povratak u prvobitno stanje nemoguć", rekao je geolog Eric Rignot, lider studije koji radi u NASA-i.

Ovakav razvoj se dogodio zbog globalnog zatopljenja koje je izazvao čovjek i ozonske rupe koja je promijenila vjetrove na Antarktiku i povećala temperaturu vode koja "jede" ledenu plohu, kažu naučnici.

"To je sistem lančane reakcije i nezaustavljiv je", rekao je Rignot.

Ovaj dio Antarktika će biti glavni saradnik u povećanju nivoa mora koje će nastupiti u sljedećim decenijama i stoljećima, a studija predviđa povećanje nivoa mora za 1,2 metra.

"Ovo je prešlo tačku u kojoj nema povratka. Procjena je da bi trebalo nekoliko stoljeća da se cijeli led otopi u moru", dodao je.

Obuzdavanje emisija iz fosilnih goriva koje bi usporile klimatske promjene neće zaustaviti topljenje, no moglo bi usporiti brzinu problema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: