Nauka
1

New York, Boston i Miami će nestati s lica zemlje

Klix.ba
New York
New York
Američki obalni gradovi među kojima Boston i New York gotovo sigurno će nestati u narednih 2.000 godina, a njihovoj propasti doprinijet će rast nivoa mora usljed globalnog zagrijavanja.

Prestižni magazin Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) donosi članak u kojem govori da će zbog sve veće emisije štetnog ugljika i globalnog zatopljenja nivo mora za 100 godina narasti do dva metra, a za 2.000 godina i do 10 metara.

Vodeći autor studije Anders Levermann je rekao da se očekuje da će sa svakim porastom temperature za jedan stepen celzijusa nivo mora rasti dva metra.

Sada se postavlja pitanje kojom brzinom i do koje mjere će se zagrijavati atmosfera. Nedavno je žurnal Nature Climate Change izvijestio da postoje indicije da će se do 2.100 godine atmosfera zagrijati za najmanje dva stepena celzija što znači rast nivoa mora za četiri centimetra u manje od 2.000 godina.

Izvještaj donosi i mapu koja prikazuje područja koja će biti najviše pogođena rastom nivoa mora, a riječ je uglavnom o priobalnim područjima američke istočne obale, od Delawarea do Floride i duž obale Mississippija, Louisiane i Texasa.

Svi obalni gradovi koji se nalaze na ovom području, uključujući New York i Boston, će biti u potpunosti pod vodom. No, naučnici predviđaju da će usljed slabijih morskih oluja ova područja puno ranije postati nenastanjiva, piše Huffington Post.