Nauka
17

New Horizons u problemima: Letjelica "zaspala" deset dana prije susreta sa Plutonom

Klix.ba
Četvrtog jula NASA je dobila lošu vijest – letjelica New Horizons je na putu prema Plutonu prekinula komunikaciju sa Zemljom.
Jedna od posljednjih fotografija Plutona
Jedna od posljednjih fotografija Plutona

New Horizons bi 14. jula trebao preletjeti pored ledene patuljaste planete te sa svojih sedam instrumenata sakupiti podatke koji će povećati naše shvatanje svijeta udaljenog 7,8 milijardi kilometara od Zemlje.

Ipak, taj je plan sada u opasnosti nakon što je četvrtog jula New Horizons na 90 minuta prestao komunicirati sa komandom NASA-e. Nakon uspostave komunikacije zaključeno je kako je letjelica "zdrava“ te da se još uvijek nalazi na kursu prema Plutonu.

Ipak, New Horizons je zbog prekida komunikacije, čiji se uzrok istražuje, pala u tzv. "safe mode" u kojem nije u stanju sakupljati podatke. To znači da "uspavana" letjelica u ovom trenutku ne može fotografisati Pluton niti vršiti mjerenja osjetljivim instrumentima.

"Ovo je strašno i naš tim umjesto odbrojavanja do susreta sa Plutonom sada mora rješavati problem", rekla je naučnica Emily Lakdawalla.

Glavni cilj NASA-e jeste da letjelicu što prije vrati u operativno stanje. S obzirom na to da je do Plutona ostalo svega osam dana, stručnjacima ostaje vrlo malo vremena da pokušaju spasiti misiju koja traje još od 2006. godine.