Fascinantan prizor
77

New Horizons poslao prvu fotografiju: Pogledajte kako izgleda Ultima Thule

Piše: E. B.
Originalna (lijevo) i izoštrena (desno) verzija fotografije
Originalna (lijevo) i izoštrena (desno) verzija fotografije
NASA-ina svemirska letjelica New Horizons jučer je uspješno prošla pored Ultime Thulea, a već su stigle i prve fotografije ovog objekta koji se nalazi u Kuiperovom pojasu.

New Horizons je pored Ultime Thulea, objekta udaljenog 6,6 milijardi kilometara od Zemlje, prošao brzinom od 51.500 km/h, te je napravio 900 fotografija u samo nekoliko sekundi s udaljenosti od samo 3.500 km.

No, s obzirom na udaljenost od Zemlje, ali i na brzinu prenosa podataka od samo 1 kB/s, prenos svih telemetrijskih podataka i fotografija na Zemlju će biti kompletiran u septembru 2020. godine. Inače, o kolikoj se udaljenosti radi najbolje govori činjenica da prenos podataka koji ide brzinom svjetlosti do Zemlje dođe za šest sati.

Za sada je letjelica "javila" da je sve prošlo u najboljem redu, te je poslala jednu fotografiju koju je NASA objavila, a ostale će stizati tokom narednih dana i mjeseci.

Ultima Thule je najudaljeniji objekat koji je ikada istraživan letjelicom, a naučnicima bi mogao pomoći da bolje shvate kako je Sunčev sistem nastao s obzirom da je skoro netaknut i neizmijenjen od samog postanka.