Britanski naučnici
2

Nevidljive komete su velika prijetnja za Zemlju

Sarajevo-x.com
Nevidljive ili takozvane crne komete predstavljaju veliku prijetnju za našu planetu, tvrde britanski naučnici, posebno zato jer opservatoriji i svemirske agencije ne vrše nikakav monitoring istih.

Bill Napier, naučnik s Univerziteta Cardiff, smatra da se mnoge nevidljive komete, na hiljade njih, mogu smatrati velikom prijetnjom za Zemlju jer se komete registriraju i prate tek kada se počnu kretati prema Zemlji.

'Ovo je opasnost koju ne možemo vidjeti niti predvidjeti jer crne komete, koje su boju izgubile nakon što je isparila voda s njhove površine, sada ne reflektiraju svjetlost. U solarnom sistemu ima oko 3000 ovakvih kometa', tvrdi Napier u posljednjem broju magazina New Scientist.

Većina kometa koja je dosad prošla pored Zemlje primjećena je samo par dana prije, tako je na primjer davne 1983. kometa IRAS-Araki-Alcock prošla pet miliona kilometara od naše planete, a naučnici su primjetili njeno približavanje samo četiri dana prije.

Jedina nada, dodaju naučnici, jeste to da komete apsorbiraju velike količine sunčeve enrgije te bi neobjašnjivo zatopljenje moglo biti prvi znak približavanja komete Zemlji.

Kometa je nebesko tijelo slično asteroidu, ali sastavljeno uglavnom od leda. U našem solarnom sistemu postoje orbite kometa koje se se mogu protezati mimo Plutonove i onih koje ulaze u unutrašnji solarni sistem, a mogu imati vrlo eliptične orbite oko Sunca.

Često opisivane kao "prljave lopte", komete su sastavljene uglavnom od smrznutog ugljičnog dioksida, metana i vode sa izmješanom prašinom i raznim skupinama minerala.

Vjeruje se da potiču iz Oortovog oblaka koji se nalazi na velikoj udaljenosti od Sunca i koji se sastoji od ostataka preostalih iza kondenzacije Sunčeve maglice čiji su vanjski rubovi dovoljno hladni da se voda javlja u čvrstom (prije nego u gasovitom) agregatnom stanju.

Asteroidi nastaju kroz različite procese, dok vrlo stare komete koje su izgubile sav svoj isparljivi materijal mogu izgledom podsjećati na asteroide.