|

Neromantična strana poljupca - širenje virusa

Neromantična strana poljupca - širenje virusa
0
S
Sarajevo-x.com
1.11.2009. u 21:00
8
komentara
0

dijeljenja
Neromantična strana poljupca - širenje virusa
Poljubac je simbol ljubavi i romantike u svakom kutku svijeta. Ipak, on je evoluirao iz praktičnijeg i mnogo manje zavodljivog razloga.
Britanski naučnici vjeruju da je razvoj poljupca povezan sa širenjem bacila. Tvrde da je ova jedinstvena ljudska navika razvijena da bi virusi, koji su inače štetni u trudnoći, prešli na ženu sa muškarca, nakon čega partnerica izgrađuje vlastiti imunitet.

Citomegalovirus, koji se nalazi u pljuvački, inače ne stvara probleme, ali može biti izuzetno opasan po život i zdravlje bebe ako se pojavi u trudnoći.

Pišući u magazinu Medical Hypotheses, doktor Colin Hendrie iz Univerziteta Leeds kaže: "Usađivanje specifičnog muškog citomegalovirusa u ženski organizam najefektnije je kontaktom usta na usta i razmjenom pljuvačke, posebno jer se to dešava sa uglavnom višeg muškarca na tipično nižu ženu.

Ljubeći istu osobu u periodu od oko šest mjeseci dobija se optimalna zaštitna, dodao je. Čak i u toku veoma čednog poljupca, mala količina virusa prebacuje se u tijelo žene. Kako veza traje, a poljupci postaju sve strastveniji, imunitet žene je sve jači.

Do trudnoće šanse da ovaj virus našteti bebi veoma su male.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...