Istraživanje u Belgiji
22

Nerođene bebe direktno izložene zagađenju, naučnici otkrili štetne čestice na posteljici

Dž. L.
Foto: Craig Holmes Premium/Alamy
Foto: Craig Holmes Premium/Alamy
Čestice zagađenja zraka pronađene su na fetalnoj strani posteljice što ukazuje da su nerođene bebe direktno izložene ugljen monoksidu i zagađenjima zraka koja najviše prouzrokuju motorna vozila.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da kroz posteljicu mogu proći čestice koje je majka udahnula. Na posteljicama koje su bile predmet istraživanja pronađeno je na hiljade štetnih čestica, a istraživači su pregledali 25 posteljica majki koje nisu pušile iz belgijskog grada Hasselt. Prvi izvještaji o mogućim tragovima zagađenja zraka na posteljicama pojavili su se prošle godine, ali sada je ova pojava potvrđena.

Novim istraživanjem, tvrde istraživači iz Belgije, potvrđena je veza između izlaganja zagađenom zraku i povećanja spontanih pobačaja, prijevremenih rođenja i male težine novorođenčadi.

Istraživanje kaže da bi same čestice mogle biti uzrok problema u trudnoći i poslije, a ne samo upale koje zagađenje proizvodi kod majki.

Oštećenje fetusa ima doživotne posljedice, a profesor Tim Nawrot sa Univerziteta Hasselt u Belgiji, koji je vodio ovo istraživanje, ističe kako je ovo najosjetljivije razdoblje u životu.

"Svi organski sistemi su u razvoju u tom periodu. Radi zaštite budućih generacija, moramo smanjiti izloženost zagađenju", kazao je Nawrot.

On dodaje kako su vlade odgovorne za smanjenje zagađenja zraka, ali da bi ljudi trebali izbjegavati prometne puteve kada je to moguće.

Opsežnim globalnim pregledom zaključeno je da zagađenje vazduha može oštetiti svaki organ i gotovo svaku ćeliju u ljudskom tijelu. Pronađene su i nanočestice koje prolaze kroz krvno-moždanu barijeru te milijarde štetnih čestica na srcima mladih ljudi. Ranije su istraživači čestice ugljen monoksida pronašli i u urinu učenika osnovnih škola.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas 90 posto svjetskog stanovništva živi na mjestima gdje je zagađenje zraka iznad propisanih smjernica.