Nauka
0

Neobrazovanost prijeti naučnom razvitku

Sarajevo-x.com
U posljednjih 17 godina, novih 50 miliona Amerikanaca razumije članke i razgovore o nauci i tehnologiji. Ovaj pozitivni rezultat nametnuli su koledži i naučne TV emisije. No, šta je sa 200 miliona ostalih?

200 miliona Amerikanaca ne razumiju ni najjednostavniji naučni tekst, ne shvaćaju koncept DNA, ne znaju šta su mikročipovi niti globalno zagrijavanje.

Takav stepen naučne nepismenosti je objašnjenje zašto 40% Amerikanaca odbacuje teoriju evolucije, a čak 20% ih misli da se Sunce okreće oko zemlje.

Zato nije čudno da će ako ih upitate, šta je Rumunija, odgovoriti - salata. Isto tako će reći da su Švedska i Švicarska ista država.

Neobrazovanost postaje velika prijetnja naučno-tehnološkom napretku. Ova populacija pokazuje veliku količinu frustracije i netrpeljivosti prema nauci i saznanju da bi namjerno mogli usporiti pa čak i zaustaviti dalji razvoj.

Ovo nije tako rijetka pojava u istoriji. Rulja u antičkoj Aleksandriji protjerala je astronoma Aristarchusa zbog ideje da Zemlja kruži oko Sunca. Kada bi smo to preslikali na današnje standarde života, to bilo ekvivalentno naučnim istraživanjima matičnih ćelija.

Isto istraživanje napravljeno je u Evropi i Japanu gdje je uočena nešto manja naučnu neobrazovanost od Amerikanaca. No, u isto vrijeme i oni koji su upadali u kategoriju naučno neobrazovanih procentualno su više vjerovali u teoriju evolucije i druge naučne teorije.

Pretpostavlja se da je ova razlika uzrokovana visokim stepenom vjerskih predrasuda i netolerancije koja vlada u Americi.