{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Neobično otkriće: Crne rupe su "savršeno poravnane" iako ih dijele velike udaljenosti

Klix.ba
20.11.2014. u 19:01
26
91
Neobično otkriće: Crne rupe su "savršeno poravnane" iako ih dijele velike udaljenosti
26
 
Crne rupe su najčudniji objekti u svemiru – u sebe „usisavaju“ sve što im se približi, a ni svjetlost nema dobre šanse da pobjegne njihovoj snažnoj gravitaciji.
Astronomi su nedano otkrili nešto još intrigantnije vezano za ove masivne objekte – oni su poravnani jedni sa drugima preko ogromnih razdaljina koje dosežu milijarde svjetlosnih godina.

Čudna karakteristika primjećena je pomoću teleskopa VLT (Very Large Telescope) koji je smješten u Čileu, a preko kojeg je primjećena veza između kvazara.

Kvazari su galaksije u čijim centrima se nalazi supermasivna crna rupa. One sijaju izuzetno snažno, jače od svih zvijezda u svojim galaksijama zajedno.

Usklađene pozicije kvazara
Usklađene pozicije kvazara


Evropski tim istraživača otkrio je da su ose rotacija kvazara savršeno poredane jedne sa drugima na velikim udaljenostima. Tim vodi naučnik Damien Hutsemékers sa belgijskog univerziteta Liège, a za sada su registrovana 93 kvazara koji su iz nepoznatog razloga paralelni jedni sa drugima.

Naučnici su potom odlučili provjeriti da li su rotacione ose paralelne ne samo jedne sa drugima nego i sa cjelokupnom strukturom našega svemira. Ubrzo je shvaćeno da to nije slučaj. Ipak, istraživanja VLT-a nagovještavaju da su kvazari poravnani po linijama filamenata koji dostižu dužinu od više milijardi svjetlosnih godina.

Ilustracija Velike strukture svemira
Ilustracija Velike strukture svemira


Galaksije i jata galaksija tvore mrežu sačinjenu od filamenata i skupina okupljenih oko velikih praznina. Ova najveća struktura materije u našem svemiru zove se Velika struktura svemira i predstavlja intrigantnu i nadasve misterioznu temu koju naučnici tek počinju istraživati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: