Nauka
0

Nema više Ledenog doba

Sarajevo-x.com
Do sada smo o posljedicama globalnog zagrijavanja dobijali samo negativne i vrlo prijeteće informacije, ali čini se da nečeg "pozitivnog" ipak ima. Prema novoj britanskoj studiji, naučnici su utvrdili da se na Zemlji ne bi trebalo dogoditi Ledeno doba barem u narednih nekoliko stotina hiljada godina.

Ako se pozitivnim može nazvati da nećemo uskoro imati Ledeno doba - onda je to zaista dobra vijest.

Nove analize su pokazale da se u narednih nekoliko stotina hiljada godina naša planeta neće morati suočavati sa strašnim Ledenim dobom. Iako se čini nevjerovatno, ugljen-dioksid je zaslužan za to.

Količine ugljen-dioksida koje ispuštamo u atmosferu ostaju tamo stotinama godina, kažu naučnici. Zbog njegovog hemijskog sastava, ugljen-dioksid je sposoban da se održi u atmosferi nekoliko stotina hiljada godina što će odložiti događanje Ledenog doba.

Ledeno doba se prirodno događa otprilike svakih 100.000 godina, a dešava se zbog plinova i "teških oblaka" koji blokiraju sunčeve zrake da ulaze u atmosferu te se površina Zemlje počinje hladiti.

Prema analizama, ugljen-dioksid će sprječavati da se ovo dogodi te se Zemlja neće početi hladiti kao ranije.

Suprotno ranijim saznanjima i razmišljanjima, ugljen-dioksid će odložiti na duže vrijeme dolazak Ledenog doba na Zemlju.