Potomak Maja
0

Nema smaka svijeta 2012. godine

Sarajevo-x.com
Apolinario Chile Pixtun (Foto: AP)
Apolinario Chile Pixtun (Foto: AP)
Vođi Indijanaca Apolinariju Chileu Pixtunu dosadilo je neprestano "bombardovanje" pogrešnim informacijama kako će po kalendaru drevnih Maja 21. decembra 2012. nastupiti smak svijeta.

"Prošle godine sam bio u Engleskoj i, čovječe, smorili su me takvim pričama", požalio se potomak Maja.

Da stvari budu gore, u Hollywoodu će u novembru ove godine biti održana premijera filma "2012" koji bi mogao dodatno uzbuniti javnost jer prikazuje zemljotrese, udare meteora i cunamije kao predznake kraja svijeta.

I Ann Martin sa Univerziteta Conrnell, koja je pokrenula web stranicu "Curious? Ask an Astronomer" (Znatiželjni ste? Pitajte astronoma) u razgovoru za AP priznaje da su ljudi zaista uplašeni.

"Grozno je što dobijamo e-mailove djece koja pohađaju četvrti razred i govore kako su premladi da bi umrli", priča Martinova. "Jedna majka dvoje djece javila nam se s riječima kako se boji da neće doživjeti da svoju djecu vidi kako odrastaju."

Chile Pixtun iz Gvatemale kaže da su ove "glupave" ideje proširili zapadnjaci, a ne Maje.

Podsjetimo, ovo "predskazanje" pojavilo se kada je utvrđeno da se po majanskom kalendaru upravo 21. decembra 2012. označava kraj 500-godišnjeg vremenskog razdoblja, što su neki prokomentarisali kao kataklizmičku prijetnju svijetu.

Maje su taj događaj predvidjeli još prije pet milenijuma, a pojedini stručnjaci vjeruju da će zemlju zadesiti niz katastrofa, poput uragana, zemljotresa, razornih vulkanskih erupcija, pomicanja polova i drugih klimatskih promjena.

Većina arheologa, astronoma i potomaka drevnog naroda ipak vjeruje da će Zemlju najprije pogoditi kiša meteora, ali da to neće značiti i smak svijeta. Većina potomaka Maja također nema pojma o ovim pričama.

David Stuart sa univerziteta Texas u Austinu ima drugačije objašnjenje nizu "uvrnutih slučajnosti" koje ukazuju da bi 21. decembar mogao biti važan dan u historiji naše planete.

"Maje nikad nisu rekli da će biti smaka svijeta, nisu nikad rekli da je nužno da se nešto loše dogodi", kaže ovaj stručnjak.

Oni i kolege vjeruju da je apokalipsa "veoma zapadnjačka, hrišćanska" ideja pripisana Majama zbog toga što su zapadnjački mitovi "iscrpljeni".

Bilo kako bilo, ostaje nam da čekamo 21. decembar 2012. i uvjerimo se ko je bio u pravu.