Preduslov za putovanje na Mars
0

Neil Armstrong poziva NASA-u da se vrati na Mjesec

Sarajevo-x.com
Neil Armstrong
Neil Armstrong
Astronaut Neil Armstrong poziva da se NASA vrati na Mjesec i nastavi sa svojom misijom jer je to preduslov za sljedeći korak - putovanje na Mars.

Prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu prije 42 godine uskoro će pred američkim Kongresom govoriti o novim NASA-inim smjerovima.

Poznato je da je on ranije kritizirao američkog predsjednika Baracka Obamu zbog neinformiranosti o pitanjima svemira, a stanje Američkog svemirskog programa ocijenio haotičnim.

Američki svemirski program prošlog je mjeseca okončan posljednjim letom shuttlea Atlantis. Kritičari su napali NASA-u zato što nije obezbijedila nove generacije koje bi nastavile svemirske misije s ljudskom posadom.

Armstrong (81) izjavio je da je NASA postala prostor za rat riječima između izvršne i zakonodavne vlasti te američkog Kongresa.

"Vjerujem da ćemo, ako budemo pažljivo razmišljali, vremenom doći do cilja. Samo se nadam da će to biti brzo", kazao je Armstrong.

Inače povučeni i rezervisani veteran, mišljenja je da bi Mars trebao biti sljedeća granica za istraživanje, ali je pozvao na više misija na Mjesec kao glavni preduslov putovanjima na Mars.

"Podržavam misije na Mars, ali smatram da se za sada preteške i preskupe", kazao je Armstrong te dodao da snažno podržava povratak misije na Mjesec.

Armstrong na Mjesecu prije 42 godine
Armstrong na Mjesecu prije 42 godine
"Šest puta smo sletili gore i istražili područje veličine manjeg grada. Ostaje nam još oko 14 miliona kvadratnih milja neistraženih prostranstava", kazao je Armstrong.

Rad na Mjesecu, prema njegovom mišljenju, omogućit će naučnicima da uvježbaju puno stvari prije sljedećeg koraka, odnosno odlaska na novu planetu.

Komunikacije ja glavni problem za putovanje na Mars jer poruke sa Zemlje na crveni planet stižu sa 20 minuta zakašnjenja, što je velika razlika u odnosu na 1,5 sekundu koliko im je potrebno od Zemlje do Mjeseca.

Vrijeme putovanja je, također, jedan od glavnih problema. Kad je Mars najbliži mjesecu potrebno je dva mjeseca, ali kako je to planeta koja ima nabržu putanju, potrebne su ogromne količine goriva za slijetanje.