{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne želite je vidjeti: Zašto eksplozija nuklearne bombe kreira gljivu?

23.10.2015. u 18:48
16
44
Ne želite je vidjeti: Zašto eksplozija nuklearne bombe kreira gljivu?
16
 
Oblaci dolaze u raznim interesantnim oblicima, ali jedan od njih zaista nikada ne biste htjeli vidjeti - oblik gljive koji stvara eksplozija nuklearne bombe.
Iako se ta forma povezuje gotovo po pravilu sa eksplozijama koje stvara nuklearno oružje, oblak u obliku gljive zapravo stvara svaka iole veća eksplozija, bez obzira na njeno porijeklo.

Riječ je o prirodnoj pojavi koja dolazi do izražaja u situacijama "sudara" dviju sredina različitih gustina. Pojava nosi naziv Rayleight-Taylorova nestabilnost, a provjeriti je možete i u svome domu ubacujući kapljicu tinte u vodu. Tinta će pri udaru u površinu vode dobiti kratkotrajni oblik gljive, a u ovom slučaju ona će stajati naopačke.


Slično se dešava i prilikom velikih eksplozija gdje "vatrene lopte" zbog svoje vrućine i sudara sa hladnim zrakom atmosfere bivaju potisnute prema visinama formirajući ozloglašenu gljivu.

Više o ovoj temi govorili su kreatori YouTube kanala "SciShow" koji su jednu cijelu epizodu posvetili upravo karakterističnoj gljivi nuklearne eksplozije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: