{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne želite je vidjeti: Zašto eksplozija nuklearne bombe kreira gljivu?

23.10.2015. u 18:48
16
44
Ne želite je vidjeti: Zašto eksplozija nuklearne bombe kreira gljivu?
16
 
Oblaci dolaze u raznim interesantnim oblicima, ali jedan od njih zaista nikada ne biste htjeli vidjeti - oblik gljive koji stvara eksplozija nuklearne bombe.
Iako se ta forma povezuje gotovo po pravilu sa eksplozijama koje stvara nuklearno oružje, oblak u obliku gljive zapravo stvara svaka iole veća eksplozija, bez obzira na njeno porijeklo.

Riječ je o prirodnoj pojavi koja dolazi do izražaja u situacijama "sudara" dviju sredina različitih gustina. Pojava nosi naziv Rayleight-Taylorova nestabilnost, a provjeriti je možete i u svome domu ubacujući kapljicu tinte u vodu. Tinta će pri udaru u površinu vode dobiti kratkotrajni oblik gljive, a u ovom slučaju ona će stajati naopačke.

Slično se dešava i prilikom velikih eksplozija gdje "vatrene lopte" zbog svoje vrućine i sudara sa hladnim zrakom atmosfere bivaju potisnute prema visinama formirajući ozloglašenu gljivu.

Više o ovoj temi govorili su kreatori YouTube kanala "SciShow" koji su jednu cijelu epizodu posvetili upravo karakterističnoj gljivi nuklearne eksplozije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: