{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ne nervirajte se, osijedit ćete

S
23.8.2011. u 13:59
0
10
Ne nervirajte se, osijedit ćete
0
Ne nervirajte se, osijedit ćete
Foto: Corbis
Stres zaista može vašu kosu učiniti sijedom, kažu naučnici. Oni su ustanovili kako višak adrenalina može imati i štetne posljedice, od sijede kose čak do karcinoma.
Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi, ali bi moglo dovesti do lijekova koji pomažu protiv nekih od zdravstvenih problema uzrokovanih stresom. Također, moguće je i da će se pojaviti lijekovi protiv sijede kose, za one koji ne vole bijelu kosu.

Američki naučnici ističu da je tokom kratkog, ali intenzivnog perioda stresa, adrenalin koristan jer priprema tijelo za borbu ili bijeg. Ali, kad stres traje i traje, to može biti veoma štetno po ljudsko zdravlje. Istraživanje na miševima pokazalo je da izloženost dugotrajnom stresu smanjuje nivo proteina p53 koji je ključan u prevenciji raka. Ovaj protein se aktivira u slučaju kad je oštećen DNK, što može pospješiti razvoj kancerogenih ćelija, ili oslabiti ćelije bitne za proizvodnju pigmenta u kosi.

"Hronični stres može dovesti do raznih poremećaja, koji se kreću od kozmetičkih, kao što je sijeda kosa, do po život opasnih malignih bolesti", upozoravaju stručnjaci.

Američki tim naučnika planira istraživanja u kojem će miševi biti izloženi fizičkom stresu kako bi vidjeli hoće li imati isti učinak kao u slučaju povišenog adrenalina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: