{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nauka blizu otkrivanja nevidljivog pokrivača

S
11.8.2008. u 20:51
0
11
Nauka blizu otkrivanja nevidljivog pokrivača
0
Nauka blizu otkrivanja nevidljivog pokrivača
Nauka je učinila još jedan korak naprijed kad je u pitanju razvoj materijala koji bi mogli ljude i objekte učiniti nevidljivim.
Istraživači na kalifornijskom univerzitetu prvi put su demonstrirali ogrtače od posebnih vještačkih materijala koji imaju mogućnost prikrivanja trodimenzionalnih objekata tako što preusmjeravaju svjetlost oko predmeta u drugom pravcu.

Prethodno su isti naučnici uspijevali da ovom metodom prikriju tek neke tanke dvodimenzionalne predmete, javlja AP.

Otkrića naučnika sa California univerziteta na čelu s Xiangom Zhangom ove sedmice bit će objavljena u magazinu Nature and Science. Naučnici smatraju da bi njihovo otkriće moglo poslužiti u razne pa i u vojne ciljeve.

Ljudi objekte vide tako što ovi rasipaju svjetlost koja se reflektira u čovječjem oku, ali "prikrivajući materijali" nazvani još i metamaterijalima preusmjeravaju tu svjetlost, radare i valove oko objekta, na način na koji voda u svom toku zaobilazi kamen.

Ovi metamaterijali su izrađeni od metala i sklopnih pločica materijala kao što su keramika, teflon i fiber, a konstruisani su tako da prelamaju svjetlost i ne ostavljaju sjenu oko predmeta.

Osnovna razlika između klasične nevidljivosti i korištenja metamaterijala je ta što oni npr. ne čine avion nevidljivim nego reduciraju njegovu vidljivost radaru te otežavaju otkrivanje aviona u zračnom prostoru.

Ovo istraživanje izvršio je posebni vojni odjel američke vojske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: