Višemilionski projekt
104

Naučnici žele "oživjeti" izumrlog tasmanijskog tigra

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naučnici u Australiji i SAD-u kreću u višemilionski projekt kako bi "oživjeli" izumrlog tasmanijskog tigra.

Posljednji poznati tasmanijski tigar, odnosno tilacin) uginuo je tridesetih godina prošlog stoljeća. Tim naučnika koji stoji iza projekta tvrdi da se tasmanijski tigar može rekreirati korištenjem matičnih ćelija i tehnologije uređivanja gena. Prvi tasmanijski tigar bi se mogao naći u divljini u za deset godina.

Drugi eksperti su skeptični te sugerišu da je pomenuti plan samo naučna fantastika.

Tilacin je dobio nadimak "tasmanijski tigar" zbog pruga duž leđa, ali je to zapravo bio tobolčar, vrsta australskog sisara koji svoje mlade odgaja u vrećici.

Plan naučnika je da uzmu matične ćelije iz žive vrste tobolčara sa sličnom DNK, a zatim da koriste tehnologiju za uređivanje gena kako bi "vratili" izumrlu vrstu ili bar njenu izuzetno blisku aproksimaciju. To bi predstavljalo izvanredno postignuće za naučnike koji žele raditi na projektu te bi zahtijevalo niz naučnih otkrića.

"Vjerujem da za 10 godina možemo imati prvu 'bebu' tilacina otkako su lovljeni do izumiranja prije gotovo 100 godina", rekao je profesor Andrew Pask koji vodi istraživanje s Univerziteta u Melbourneu.

Populacija tasmanijskih tigrova se smanjila kada su ljudi stigli u Australiju, kao i kada se pojavio dingo, vrsta divljeg psa. Tobolčar je slobodno hodao po ostrvu Tasmanija, a u konačnici je lovljen do izumiranja. Posljednji tasmanijski tigar uginuo je u zoološkom vrtu 1936. godine.

Ako naučnici uspiju u svom naumu, to će biti prvi put u historiji da je vraćena izumrla vrsta.

Ideja o "oživljavanju" tasmanijskog tigra postoji više od 20 godina.