Revolucionarno otkriće?
0

Naučnici vjeruju da su otkrili tragove tamne materije

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Univerziteta Florida u SAD-u, objavili su da postoji mogućnost da su otkrili prve tragove tamne materije, odnosno misteriozne supstance koja čini tri četvrtine svemirske materije.

Potencijalni tragovi tamne materije otkriveni su na dubini od 610 metara pomoću osjetljivih detektora u rudniku željeza u Minnesoti. Naučnici kažu da su šanse tri naprema četiri da su u pitanju autentične čestice tamne materije.

Tamna materija je oduvijek bila jedna od najvećih misterija u fizici, tako da bi ovo otkriće moglo biti jedno od najvećih u proteklih 100 godina.

Tridesetih godina prošlog stoljeća astronomi su otkrili da zvijezde, plinovi i prašina čine samo djelić ukupne svemirske materije. Došli su do zaključka da bi se galaksija raspala, da ne postoji neka nevidljiva supstanca koja drži sve na okupu.

Naučnici su 80 godina istraživali i vodili polemike oko misteriozne tamne materije i šta ona u stvari predstavlja. Jedan od najboljih dokaza za rješavanje ove misterije su slabe interaktivne masivne čestice ili WIMP, koje bombarduju zemlju iz svemira.

Zadnjih devet godina istraživači su pokušavali da pronađu tragove ovih čestica na samom dnu rudnika željeza. U eksperimentu je korišteno 30 detektora, posebno dizajniranih da uoče tragove WIMP-a. Eksperiment je rađen pod zemljom zato što ove čestice imaju sposobnost da prolaze kroz debele slojeve tla i kamenja.

U žurnalu Science objavljeno je da su pronađena dva traga ovih čestica. Kako prenosi Daily Mail, istraživanje se nastavlja kako bi se sa sigurnošću moglo potvrditi da su to čestice tamne materije.