Dijelovi lobanje i skelet
164

Naučnici u Utahu pronašli fosil mosasaura starog 94 miliona godina

D. B.
Prethodno se vjerovalo da je grupa gmizavaca prilagođenih moru pod nazivom mosasauri živjela prije 82 do 66 miliona godina tokom posljednjeg perioda mezozojske ere, no naučnici su pronašli tragove fosila mosasaura koji su zapravo stari 94 miliona godina. Istraživanje je organizovao Biro za upravljanje zemljštem (BLM), a vodio ga je dr. Barry Albright s Univerziteta Sjeverne Floride (UNF).

Grupa istraživača je došla do novih evulucijskih informacija nakon otkrića prahistorijskog mosasaura, preciznije, uočila je ostatke jednog primjerka mosasaura pod nazivom Sarabosaurus dahli.

Studija je pokazala da su identificirani značajni dijelovi lobanje i aksijalnog postkranijalnog skeleta koji odgovaraju prahistorijskom uzorku. Ovi fosilizirani ostaci otkiveni su u nacionalnom parku u južnom dijelu Utaha.

Ideja za potragu fosiliziranih ostataka morskih stvorenja pokrenuta je kada je volonter Scott Richardson pokušao otkriti mosasaure koji potiču s mora usred Sjeverne Amerike iz perioda kasne krede u rasponu između 84 i 95 miliona godina.

Richardson je u martu 2012. godine pronašao brojne male fragmente lobanje i pršljenove koji su zapravo pripadali ranom mosasauru. Istraživanje je nastavljeno u narednih 11 godina. Kad se tropski škriljac taložio prije gotovo 94 miliona godina, mosasauri su bili još uvijek mali, primitivni i u ranoj evolucionoj fazi potpune adaptacije na more. Zbog toga su njihovi fosili izuzetno rijetki i teško ih je pronaći. Tim paleontologa je pronašao blizu 50 posto uzorka.

Vremenom su mosasauri evoluirali u gigantske morske grabežljivce nalik gušterima te su kao predatori dominirali okeanima u drugom dijelu doba dinosaura. Slični svojim precima koji su živjeli na kopnu, morska životinja je razvila aerodinamično tijelo, peraje nalik veslima i repove koji su im omogućili da prežive u vodi. Glavna razlika između ranih oblika mosasaura i Sarabosaura je to što je Sarabosaur imao novu vrstu cirkulacije krvi u mozgu, dok je starija životinja bila više nalik gušteru i zadržala je relativno primitivne repove i udove.