Nauka
0

Naučnici tvrde da mogu izliječiti sljepilo

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici, u okviru nove tehnike za liječenje sljepila namjeravaju koristiti nerazvijene matične ćelije. Stručnjaci tvrde da ova tehnika omogućava uspješan tretman jednog od najuobičajenijih oblika sljepila. Za pet godina prvi bi pacijenti trebali biti testirani ovom metodom liječenja.

Ovaj pionirski projekt javnosti je predstavljen u utorak. Proces liječenja podrazumijeva obnavljanje oštećene mrežnice i to ćelijama izuzetim iz nerazvijenih matičnih ćelija. Naučnici tvrde da ova procedura podrazumijeva jednostavnu operaciju koja bi jednog dana mogla postati rutina.

Stručnjaci vjeruju da je ovom tehnikom moguće restaurirati vid kod većine pacijenata koji su starenjem doživjeli makularnu degeneraciju koja je jedan od najčešćih uzročnika sljepila, a kojom je zahvaćeno oko 14 miliona ljudi širom Evrope.

U potrazi za načinima liječenja ovog tipa sljepila sudjelovali su stručnjaci sa engleskih univerziteta i najugledniji britanski specijalisti. Istraživanje je koštalo oko 8 miliona dolara, a finansirao ga je anonimni donator iz SAD-a.