{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici stvorili virtuelnu bakteriju

31.7.2012. u 22:20
4
6
Naučnici stvorili virtuelnu bakteriju
4
Naučnici stvorili virtuelnu bakteriju
Naučnici su stvorili virtuelnu bakteriju koja oponaša način na koji rade organizmi. Ovaj uspjeh naučnika će poboljšati shvatanje raznih bolesti i pomoći u pronalasku novih terapija.
Kompjuterski program razvijen na Univerzitetu Stanford je identična replika Mycoplasma genitalium bakterije, uključujući i njenu DNK i sve druge komponente.
Naučnici se nadaju da će ova simulacija pomoći u istraživanju tajni o tome kako ćelije funkcionišu i u otkrivanju genetskih uzroka bolesti te predvidjeti kako nove terapije mogu spriječiti ili liječiti bolesti.

Kako bi bolje shvatili kompleksnost ćelija, profesor Markus Covert i njegov tim su odlučili da stvore cijeli ciklus bakterije M. genitalium, seksualno prenosivog parazita, koja je odabrana zbog svoje biološke jednostavnosti.

Informacije o biologiji bakterija su uzete iz više od 900 naučnih magazina i programirane u kompjutersku simulaciju. Svaka ćelija se sastoji od pola gigabajta informacija.

Naučnici se nadaju da će ovaj model, koji sa interneta može preuzeti bilo ko, biti koristan biolozima koji istražuju bolesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: