{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici stvorili miša koji ne može dobiti rak

S
28.11.2007. u 08:42
0
0
Naučnici stvorili miša koji ne može dobiti rak
0
Naučnici stvorili miša koji ne može dobiti rak
Istraživanjima na miševima koja su rezultirala njihovom otpornošću na kancerogena oboljenja, mogla bi biti revolucionarna - ukoliko se uspješno primijene na ljude. Protein koji luče ove životinje mogao bi mnoge oboljele spasiti od hemoterapije, boli i konačno smrti.
Američki naučnici uspjeli su stvoriti miševe otporne na kancerogena oboljenja, a protein koji ove životinje luče mogao bi uništavati ćelije tumora.

Protein koji luče miševi napada kancerogene ćelije i uništava ih, ali bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Naučnici se nadaju da bi jednog dana ovo saznanje moglo biti primijenjeno na ljude te da bi oboljeli od karcinoma mogli biti u potpunosti izliječeni.

Ukoliko naum naučnika uspješnu bude primijenjen na ljude, hemoterapije bi bile prošlost kao i gubitak kose i loše zdravstveno stanje nakon terapije, a konačno i smrt.

Gen nazvan "Par-4" kojeg imaju miševi prouzrokuje lučenje proteina koji se bori protiv kancerogenih ćelija. Naučnici su uspjeli pronaći taj gen i povećati izlučivanje tog "spasonosnog" proteina, a životinje nisu imale nikakve nuspojave od toga, izvještava Daily Mail.

Ova je studija objavljena u naučnom časopisu Cancer Reports, ali naučnici smatraju da ovakvo liječenje neće moći biti primijenjeno na ljude minimalno u narednih deset godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: