Nauka
0

Naučnici stvorili miša koji ne može dobiti rak

Sarajevo-x.com
Istraživanjima na miševima koja su rezultirala njihovom otpornošću na kancerogena oboljenja, mogla bi biti revolucionarna - ukoliko se uspješno primijene na ljude. Protein koji luče ove životinje mogao bi mnoge oboljele spasiti od hemoterapije, boli i konačno smrti.

Američki naučnici uspjeli su stvoriti miševe otporne na kancerogena oboljenja, a protein koji ove životinje luče mogao bi uništavati ćelije tumora.

Protein koji luče miševi napada kancerogene ćelije i uništava ih, ali bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Naučnici se nadaju da bi jednog dana ovo saznanje moglo biti primijenjeno na ljude te da bi oboljeli od karcinoma mogli biti u potpunosti izliječeni.

Ukoliko naum naučnika uspješnu bude primijenjen na ljude, hemoterapije bi bile prošlost kao i gubitak kose i loše zdravstveno stanje nakon terapije, a konačno i smrt.

Gen nazvan "Par-4" kojeg imaju miševi prouzrokuje lučenje proteina koji se bori protiv kancerogenih ćelija. Naučnici su uspjeli pronaći taj gen i povećati izlučivanje tog "spasonosnog" proteina, a životinje nisu imale nikakve nuspojave od toga, izvještava Daily Mail.

Ova je studija objavljena u naučnom časopisu Cancer Reports, ali naučnici smatraju da ovakvo liječenje neće moći biti primijenjeno na ljude minimalno u narednih deset godina.