Nauka
0

Naučnici šokirani otkrićem da ptice pjevice mogu naučiti gramatiku

Sarajevo-x-com
Prema rezultatima novog istraživanja, osnove gramatike, koje su dugo vremena smatrane vještinom koja razlikuje ljudi od životinja, mogu naučiti i ptice pjevice.

Čvorci su naučili razlikovati običnu "ptičiju rečenicu" od složenije rečenice, kaže se u studiji u današnjem izdanju časopisa "Nature."

Naučnik Tim Gentner sa University of California u San Diegu obučavao je ptice da koriste dugmad koja su visila sa zidova. Kada bi ptica dotakla dugme ono bi zasviralo različite verzije "ptičijih pjesama" koje je Gentner bilježio. Neke pjesme imale su umetnute rečenice, a neke ne. Ukoliko je postojao određeni šablon u pjesmi, ptice su trebale ponovo dotaknuti dugme kljunom. Ukoliko je u pitanju drugačiji šablon, nisu trebale uraditi ništa. Ukoliko bi prepoznale traženi šablon, nagrađivane su hranom.

Nakon obuke, 9 od 11 ptica biralo je pjesmu sa "ptičiijm rečenicama" i to u 90 posto slučajeva. Samo dvije ptice su pale iz gramatike

"Mi smo poptuno šokirani da su one prošle tako dobro na testu", izjavio je Gentner. "Jasno je da one mogu prepoznati gramatiku."