Veliki eksperiment
81

Naučnici se spremaju da pokrenu LHC u ponovnom lovu na tamnu materiju

F. H.
Izgled magneta koji se nalaze u LHC-u (Foto: EPA-EFE)
Izgled magneta koji se nalaze u LHC-u (Foto: EPA-EFE)
Naučnici u CERN-u će ove sedmcie pokrenuti 27 kilometara dug Veliki hadronski sudarač (LHC) koji se nalazi ispod zemlje na granici Francuske i Švicarske. Zahvaljujući ovoj mašini pronađena je čestica Higgsov bozon.

Ovo će biti prvo pokretanje LHC-a nakon što je bio ugašen zbog održavanja i unapređivanja. Ponovno pokretanje je bilo odgođeno zbog Covida-19.

Paljenje CERN-a je kompleksan proces i naučnici pri ruci uvijek drže boce sa šampanjcem ako sve prođe prema planu. Potencijalni problemi mogu nastati zbog skupljanja materijala jer se dešava nagla promjena temperature od 300 stepeni ili u radu hiljada magneta koju zadržavaju milijarde čestica u čvrstom snopu dok kruže oko tunela.

Niz LHC sudara opaženih u CERN-u između 2010.-2013. donio je dokaz postojanja dugo tražene čestice Higgsovog bozona za koju se smatra da je, zajedno sa svojim povezanim energetskim poljem, bila presuda za formiranje svemira nakon Velikog praska prije 13,7 milijardi godina.

Fizičari se nadaju da će nastavak sudara pomoći u njihovoj potrazi za takozvanom "tamnom materijom" koja se nalazi izvan vidljivog svemira. Smatra se da je tamna tvar pet puta rasprostranjenija od obične materije, ali ne upija, reflektira niti emitira svjetlost. Dosadašnja potraga nije dala rezultate