{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici rješavaju misteriozna iskustva bliske smrti

S
8.4.2010. u 11:09
0
0
Naučnici rješavaju misteriozna iskustva bliske smrti
0
Naučnici rješavaju misteriozna iskustva bliske smrti
Neki kažu da im život proleti pred očima, dok drugi govore da plutaju van tijela ili imaju jak osjećaj mira. Sada naučnici vjeruju da mogu objasniti šta je uzrok bliske smrti na osnovu iskustava o kojima je govorilo hiljade bolesnika koji su bili na operacionom stolu.
Studija nad žrtvama srčanog udara je pronašla vezu između njih i visokog nivoa ugljen dioksida u krvi.

Petina pacijenata kojima je srce stalo tokom srčanog udara tvrde da su imali neobično iskustvo. Oni su opisali svoje stanje kao da putuju kroz tunel prema svjetlu, te da će susresti sa mrtvim ljudima.

Osobe sa višom koncentracijom gasa u svom dahu i arterijama će vjerovatno imati neobično iskustvo, kažu slovenački naučnici za časopis "Kritična njega". Kada osobi srce prestane kucati, ona prestane disati i izgubi svijest na nekoliko sekundi. Mozak ovo stanje može neoštećeno preživjeti na nekoliko minuta.

Britanski stručnjak dr. Sam Parnia sa Univerziteta u Southamptonu rekao je da visok nivo ugljen dioksida kod pacijenta omogućava "dobro" oživljavanje, što znači da doktori mogu obezbijediti dobar protok krvi do mozga.

Ako je pacijent imao "dobru" reanimaciju, onda on ima veću mogućnost da pamti svoje tjelesno iskustvo, rekao je dr. Parnia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: