Nauka
0

Naučnici riješili četiri stoljeća staro ubistvo

Sarajevo-x.com
Foto: AP, Ostaci iz kripte Francesca de' Medicija
Foto: AP, Ostaci iz kripte Francesca de' Medicija
Italijanski naučnici vjeruju da su riješili misteriju 400 godina starog ubistva. Naime, historičari su dugo sumnjali da Francesco de' Medici, vojvoda Toskane i njegova druga supruga Bianca Cappello nisu umrli zbog posljedica malarije, već da ih je otrovao Francescov brat, kardinal Ferdinando de' Medici, koji je žarko želio titulu vojvode.

Već četiri stoljeća ova teorija je bila samo teorija. Danas, zahvaljujući timskom radu toksikologa, forenzičara i stručnjaka za zavjere, naučnici Univerziteta u Firenci vjeruju da su otkrili čvrste dokaze koji podupiru teoriju o trovanju.

"Francesco je primio smrtonosnu dozu otrova, a simptomi koje je imao ukazuju na trovanje arsenom.", izjavila je Donatella Lippi, profesorica historije medicine i jedna od autorica pomenute studije.

Kao vladari, vrsni poznavaoci umjetnosti i finansijski savjetnici mnogih kraljeva, Medici su stoljećima bili jedna od najutjecajnijih europskih porodica, koja je prvo vladala Firencom, a zatim regijom Toskana od 1430. do 1737. godine.

Ubijeni Francisco je vladao od 1574. godine do njegove smrti 17. oktobra 1587. godine, u 46-oj godini života.

Naučnici Francesco Mari, Aldo Polettini, Elisabetta Bertol i Lippi sakupili su i analizirali uzorke brade i drugih ostataka iz Francescove kripte u crkvi Santa Maria Bonistallo, nedaleko od Firence. Grob Biance de' Medici nikada nije pronađen.

Testovi dlaka sa brade nisu osigurali nikakve konkretne dokaze, ali uzorci jetre ubijenog plemića su pokazali izuzetno visok nivo arsena.

Iako još nema čvrstih dokaza o počinitelju, Ferdinando je jedini imao motiv. Žarko je želio bratovo mjesto, a njegovo ponašanje je u to vrijeme bilo vrlo sumnjivo. Naime, on je preuzeo brigu o bratovom zdravlju, zabranio pristup ljekarima, te umanjivao ozbiljnost Francescove bolesti, koja ga je držala u krevetu jedanaest dana, nakon čega je izdahnuo.

Nakon smrti Francesca i Biance, Ferdinando je naredio hitnu autopsiju, kako bi skrenuo sumnju sa sebe.

"Pomalo zbunjuje zaključak da je Francesco, kojeg je zanimala alhemija i koji je bio osumnjičen za trovanje prve supruge, mogao biti tako lako i brzo otrovan.", izjavio je Richard J. Hamilton, medicinski toksikolog sa Univerziteta Drexel u Filadelfiji.