Egzaktni podaci
2

Naučnici razvili metodu objektivnog prebrojavanja demonstranata

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zbog razlike u izvještajima organizatora protesta i policije o broju ljudi okupljenih na demonstracijama, austrijski naučnici razvili su metodu objektivnog prebrojavanja, piše Kronen Zeitung.

Na prošlim protestima protiv bala desničara u Beču, organizatori su govorili o 4.500 učesnika, a policija je navela da ih je bilo svega 1.600.

Naučnici koji su razvili metodu brojanja ističu da se podaci razlikuju u zavisnosti od toga kakvu poruku koja strana želi uputiti i da li to predstavlja izazov za objektivno izvještavanje.

Kako bi se omogućilo objektivno prebrojavanje učesnika, DWH je razvio, u saradnji s Tehničkim univerzitetom i javnim servisom ORF, metodu za utvrđivanje broja učesnika.

Ta metoda predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva te prebrojavanje putem jednog algoritma.

Ova metoda prvi put je primijenjena kod demonstracija protiv bala desničara. Naučnici su izračunali, ovom novom metodom, da je bilo od 1.700 do 1.800 učesnika na tim protestima i ukazuju na to da njihov sistem može sadržati grešku od dva do pet posto manje ili više.

Trenutno je, tvrde naučnici koji su razvili metodu, ovo najtačnija mogućnost prebrojavanja učesnika protesta.

Austrijska policija zadovoljna je što je minimalno pogriješila kod procjene učesnika protesta. Glasnogovornik policije Haradl Seres objašnjava da kod kretanja učesnika protesta čuvari reda uvijek izaberu jedno mjesto na kojem prebrojavaju učesnike.

Kod prošlih protesta izabrali su jedno usko grlo, gdje je povorka skretala iz jedne u drugu ulicu, a gdje su, kako je ukazao, dva policajca brojala koliko učesnika se nalazi u jednom redu.

"Prebrojavamo 10 redova i onda izračunamo neki prosjek", kazao je on.