{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici prvi put uklonili "lošu" DNK iz embrija čovjeka

Klix.ba
3.8.2017. u 07:45
18
32
Naučnici prvi put uklonili "lošu" DNK iz embrija čovjeka
18
Naučnici prvi put uklonili "lošu" DNK iz embrija čovjeka
Foto: Pixabay
Naučnici su prvi put uspješno oslobodili embrij neispravnog dijela DNK koji je bio uzrok smrtonosnih srčanih bolesti. Ovim postupkom bi se potencijalno moglo spriječiti 10.000 poremećaja koji se prenose generacijama.
Tim istraživača iz Južne Koreje i SAD-a pustio je da se embrij razvija pet dana prije zaustavljanja eksperimenta i u 72 posto slučajeva embrij je bio oslobođen mutacija koje dovode do bolesti.

Ovo postignuće je od izuzetne važnosti za budućnost medicine, ali postavlja i teška pitanja o tome šta je moralno ispravno.

Nauka trenutno prolazi kroz zlatno doba u manipuliranju DNK zahvaljujući novoj tehnologiji koja se zove Crispr, a čija primjena u medicini je vrlo široka i uključuje uklanjanje genetičkih "grešaka" koje uzrokuju bolesti kao što su cistične fibroze i rak dojke.

"Svaka generacija nakon one u kojoj izvršimo DNK promjenu nosit će u svojoj DNK strukturi tu promjenu, jer smo uklonili gene koji uzrokuju bolesti u porodičnoj liniji", rekao je Shoukhrat Mitalipov, vođa istraživačkog tima.

Međutim, ovo još uvijek neće postati rutinska praksa. Najvažnije pitanje je pitanje sigurnosti poduhvata, a odgovor na njega može se dobiti tek nakon iscrpnog istraživanja.

"Metod kojim bi se izbjeglo prenošenje poremećenih gena na sljedeće generacije od neprocjenjive je važnosti za porodice, ali još uvijek ne možemo reći kada će izvođenje ovog poduhvata biti sigurno", naveo je Robin Lovell-Badge s instituta Francis Crick.

"Vjerovatno najvažnije pitanje o kojem će se voditi najžešće rasprave jeste smijemo li uopće fizički mijenjati gene embrija", naglasio je Darren Griffin, profesor genetike na univerzitetu u Kentu.

Neki stručnjaci u ovom polju, poput doktora Davida Kinga, opisali su studiju "neodgovornom" i "utrkom za prvom genetski modificiranom bebom".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: